русский eesti english



  2011.09.07

Viimsi vabaõhumuuseum.



Käisime Viimsi vabaõhumuuseumis.
Muuseumi kõrval on restoraan Paat

Kaart.

Kingu taluõu (19. saj. II pool)
Põhiosa muuseumi territooriumist moodustab Kingu taluõu. Kingu talu oli keskmise suurusega jõukam renditalu. Traditsioonilise planeeringuga taluõuel paiknevad rehielamu (1), laut (2), ait-kuur (3) ja kelder (4). 19. saj. lõpul lisandus uus elumaja (5).

1. Rehielamu
Hoone ehitati 19. saj. esimesel veerandil ja restaureeriti 1978. Rehielamus on järgmisedd ruumid: rehetuba, mida kasutati talupere töö- ja eluruumina ning rehepeksu ajal vilja kuivatamiseks; kamber, mida kasutati töö- ja hoiuruumina ning suvel ka eluruumina; rehealune, kus peksti sügisel vilja ja hoiti talvel põllutöö- ja sõiduriistu.

2. Laut
Laut ehitati 19. saj. teiset poolel ja taastati algsel kijul 1979. Laudas hoiti tavaliselt kuni 4 lehma, 1 pulli, 1 noorlooma ja lambaid.

3. Ait-kuur-tall
19. saj. teisel poolel ehitatud hoone taastati endisel kujul 1979. Aidahoones on järgmised ruumid: riideait, kus hoiti rõivaid ja naiste käsitööesemeid; kuur, kus hoiti sõiduvahendeid ja hobuseriistu; kalaait, kus hoiti kalapüügivahendeid.

5. Elumaja
Kingu elumaja ehitati mitmes järgus, valmis lõplikult 19. saj. lõpuks ja restaureeriti 1979. Hoones on järgmised ruumid: köök-tuba; kamber - pererahva magamis- ja eluruum; kamber nn. "Kapteni kajut"; veranda; sahver; teenijatüdruku magamisruum; esik; vahekoda. Hoone sisustus vastab 20. saj. esimeste aastakümnete elukorraldusele.


Ait-kuur-tall
Viimsi vabaõhumuuseum
Avada suure pildi


Kaart 2.
1. Rein Krügeri kalurielamu
Kalurielamu ehitati 1909 ja taastati algsel kijul 1980. Hoones on järgmised ruumid: kamber - pererahva magamis- ja eluruum; koda - panipaik. Praegu on Krügeri kalurimaja muuseumi valvuri elamuks.

2. Võrgukuurid
19. saj. lõpul ehitatud võrgukuurid taastati algsel kujul 1979. Ühe katuse all asuvad kaks erinevatele kaluriperedele kuulunud võrgukuuri. Võrgukuuride juures paiknevad vabed ja paadivinnad.

3. Kivilabürint
Kalurielamu kõrvale rajas Viimsi Muinastulede Selts labürindi. Pringi kivilabürindi eeskujuks on Aksi saarel asuv 1849. pärinev labürint, mis on laotud tõenäoliselt veelgi varasema järgi. Labürindid on olnud pühad rituaalipaigad saarte- ja rannikurahvastele.

4. Jakob Silberfeldti kalurielamu
1911 ehitatud tagasihoidlik kalurielamu taastati 1980. Hoones on järgmised ruumid: köök-tuba; kamber, mis oli pererahva magamis- ja eluruum; koda.

5. Laut-kuur
1911 ehitatud hoone taastati algsel kujul 1980. Laudas hoiti tavaliselt lehma ja lammast, kuuris-küttepuid. Lauda kõrval asub seakuut ja aedik.

Kiik
Kui astuda mõned sammud kõrvale, võivad külastajad lustida suurel traditsioonilisel puidust aisadega külakiigel.







Kivilabürint
Viimsi vabaõhumuuseum
Avada suure pildi


Restoraan Paat
Viimsi vabaõhumuuseum
Avada suure pildi


Tallinna vaade






prog.pro@gmail.com
Copyright © nn44.org